Aktuelt

Nyheder

Forside / Målrettet kvælstofregulering: Se et kort over kystvandoplande med krav om obligatoriske efterafgrøder

Målrettet kvælstofregulering: Se et kort over kystvandoplande med krav om obligatoriske efterafgrøder

Effekten af årets ansøgningsrunde til målrettet kvælstofregulering er nu opgjort. Der mangler en indsats på ca. 23.330 ha fordelt på 42 kystvandoplande. Det er besluttet, at denne indsats skal leveres ved et krav om obligatoriske målrettede efterafgrøder. Se et kort over kystvandoplande, der omfattes af kravet. Se også vores udkast til bekendtgørelsen, som nu er i høring.

Nyhed fra Landbrugsstyrelsen

Publiceret 28. juni 2024

Rigtig mange landbrugere har indberettet efterafgrøder i årets ansøgningsrunde, men i nogle kystvandoplande er der ikke indberettet tilstrækkeligt med målrettede efterafgrøder eller alternativer. Der mangler en samlet indsats på ca. 23.330 ha efterafgrøder. Det svarer til, at der mangler ca. 6 procent af det samlede indsatsbehov for 2024.

Den målrettede kvælstofindsats skal sikre den nødvendige beskyttelse af vandmiljøet mod kvælstofudvaskning. Den resterende indsats skal derfor hentes ved et krav om obligatoriske efterafgrøder i de kystvandoplande, hvor der er en restindsats. Der vil ikke være tilskud til de obligatoriske efterafgrøder.

Kort over obligatoriske målrettede efterafgrøder

Du kan her se et kort over de kystvandoplande, hvor der kommer et krav om obligatoriske efterafgrøder i 2024.


Kortet viser 108 kystvandoplande, hvoraf 42 er omfattet af krav om obligatoriske målrettede efterafgrøder i 2024.

Hent kort over kystvandoplande med krav om obligatoriske målrettede efterafgrøder i 2024 

Hvem er omfattet af et krav?

Landbrugere, der har marker i de 42 kystvandoplande, hvor der kommer et krav, vil som udgangspunkt være omfattet af kravet. Du er dog undtaget, hvis du er økolog, eller hvis din bedrifts efterafgrødegrundareal er under 10 hektar.

Sådan kan du se dit krav

Har du et krav om obligatoriske efterafgrøder, vil du inden længe kunne se en beregning af det i gødningskvote- og efterafgrødeskemaet. I Internet Markkort (IMK) vil du også snart kunne se, om en eller flere af dine marker ligger i de områder, hvor der er et krav om obligatoriske målrettede efterafgrøder.

Vi udsender en nyhed, så snart kortet i IMK og opgørelse af kravet i gødningskvote- og efterafgrødeskemaet er klar.

Vi modregner dine frivillige målrettede efterafgrøder i dit krav

Hvis du har fået tilsagn om tilskud til efterafgrøder og alternativer eller har fået godkendt en ansøgning om reduceret kvælstofkvote for planperioden 2023/2024, modregner vi det automatisk i et eventuelt krav om obligatoriske efterafgrøder.

Det vil sige, at hvis du for eksempel har fået tilsagn om tre ha efterafgrøder i målrettet kvælstofregulering, og er omfattet af et krav om fire ha obligatoriske efterafgrøder, skal du kun udlægge en ekstra ha efterafgrøder for at opfylde dit krav.

Det vil fremgå af gødningskvote- og efterafgrødeskemaet, om du ved hjælp af dit tilsagn til målrettet kvælstofregulering allerede opfylder kravet om obligatoriske efterafgrøder, eller hvor mange ekstra ha efterafgrøder, du evt. skal udlægge.

Sådan kan du opfylde dit krav

Som udgangspunkt gælder de samme betingelser for obligatoriske målrettede efterafgrøder som for de pligtige efterafgrøder. Det gælder f.eks. med hensyn til frister for etablering og destruering, valg af alternativer og hvilke typer af efterafgrøder, du kan bruge.

Hvis du vælger at opfylde dit krav ved at etablere efterafgrøder eller alternativer, skal du indberette dette i dit gødningskvote- og efterafgrødeskema senest 10. september.

I stedet for at etablere efterafgrøder eller et af de andre virkemidler kan du opfylde dit krav om obligatoriske efterafgrøder ved at reducere din kvælstofkvote for planperioden 2024/2025. Ønsker du at vælge denne mulighed, skal du ikke foretage dig noget. Din kvote bliver automatisk reduceret, hvis du ikke indberetter efterafgrøder eller andre virkemidler til at opfylde dit krav.

Vi sender vejledningen og bekendtgørelsen i høring

Vi sender bekendtgørelse om krav om etablering af målrettede efterafgrøder i ekstern høring i dag. Du kan finde høringsmaterialet på høringsportalen.

Gå til høringsmaterialet på høringsportalen

Vejledningen sendes i høring snarest. I vejledningen kan du læse mere om alternativerne og se kravet i de enkelte kystvandoplande.

Mere om målrettet kvælstofregulering

Læs mere om ordningen målrettet kvælstofregulering 2024 i Tilskudsguiden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev