Aktuelt

Nyheder

Forside / Er du klar til kontrol fra fødevarestyrelsen?

Er du klar til kontrol fra fødevarestyrelsen?

Som mange allerede ved, er der kommet øget fokus på hestehold i Danmark. Både stutterier, rideskoler og helt små private hestehold. Alle skal leve op til reglerne, om du har 2 eller 200 heste.

Det kan virke uoverskueligt at sætte sig ind i de nye regler for hestehold. Vi forsøger her at give overblik over, hvorfor der skal mere kontrol til på dette område, og hvordan kontrollen gennemføres.

De omtalte regler trådte i kraft i 2021, men det er først nu, de bliver implementeret, og i den forbindelse igangsattes en kampagne fra Fødevarestyrelsens team ”Det Veterinære Rejsehold” (VRH).

Kampagnen skal bidrage til bedre dyrevelfærd, sætte fokus på sundhed, mindskning af smitsomme sygdomme, give en god dialog samt give et solidt og godt grundlag for den fremtidige regeldannelse.

Hvordan foregår et kontrolbesøg?

VRH møder op uanmeldt på din adresse. Finder de ingen hjemme, vil de komme senere på dagen eller en anden dag. Den ansvarlige for hesteholdet skal være til stede. Besøget foregår stille og roligt. Kontrollanten vil se stalden, pas og hestene. Der vil blive kigget på medicinhåndtering og medicinrester (forhåbentligt er der kun sådanne til stede, hvis en hest i stalden er i gang med behandling), fortegnelser over hestenes konsumstatus, dialog og vejledning omkring sundhed, smittebeskyttelse, medicinhåndtering og anmeldepligt på visse sygdomme.

Smittebeskyttelse

I dyresundhedsloven, som gælder hele EU, er der krav om, at personer, som er ansvarlige for dyr, skal udøve smittebeskyttelse. Det indebærer at man kan træffe relevante beslutninger om smittebeskyttelse i den besætning, man har ansvaret for.

Det kan f.eks. være rengøring og desinfektion af stald, tør og sikker foderopbevaring eller sikker indhegning af hestene. Derudover kan man stille krav til dem, som kommer i stalden om brug af håndsprit/håndvask, når de kommer, og når de går.

I nogle stalde vil det være hensigtsmæssigt at have karantænestald, så man kan isolere nye heste i en tid, inden de indgår i den øvrige besætning. Vi skal til at tænke på en helt anden måde fremover. Man kan måske komme til at tænke: ”Det er jo Corona om igen!” – og ja, men det kan gavne vores heste og vores sundhed. I en tid hvor flere og flere heste bliver smittet med diverse sygdomme som f.eks. herpes og kværke, så er det klogt at indføre nogle hygiejniske tiltag i staldene, så det på sigt bliver en daglig vane at vaske eller spritte hænder.

Hvad sker der hvis der ikke er styr på det?

Kontrollanten fra VRH vil vejlede og indgå i dialog med den ansvarlige for hesteholdet. Hvis der er små fejl, som ikke har den store betydning, og som hurtigt kan rettes, vil der ikke ske nogle sanktioner.

Er der fejl, som er lidt større, f.eks. medicinhåndtering, der ikke er i orden og registreringer af heste i CHR, der ikke er i orden, vil man kunne få en indskærpelse, og man vil skulle have en ny gebyrbelagt kontrol. Denne gang til en højere takst (ca. 1400 kr. pr påbegyndt kvarter).

Er der fejl af en særdeles grov karakter kan der gives forbud, påbud eller politianmeldelse, men det er dog yderst sjældent det er nødvendigt.

Hvad sker der fremover?

Vi får fremover endnu mere fokus på smittebeskyttelse for at minimere resistens for lægemidler. Vi skal være mere varsomme med, hvordan vi bruger antibiotika. Derfor skal alle ordinationer af lægemidler til heste fra d. 1/1-2026 registreres i en database (vetstat.fvst.dk) af dyrlægen.

Rådet herfra

Få styr på medicinopbevaring, registreringer over medicin/ormekure mm. og hestenes konsumstatus. Derudover; sørg for at hestenes pas er tilgængelige og opdaterede. Tænk over hvordan du beskytter dine heste mod smitte – og tag godt imod kontrollen fra Fødevarestyrelsens Veterinære Rejsehold – det er for hestens bedste.

LHN har lavet et hjælpemiddel til hestestalden. En ”Hestestaldsmappe” som samler en masse info om hvilke registreringer, der skal være styr på osv. En mappe der samler dine lister over konsumstatus, medicinering, CHR-registreringer m.m.

Kontakt Mette T. Marcussen for mere info. og køb af hestemappen. Prisen er 350,- kr. eks. moms.

Kontakt

Mette Timmermann Marcussen Regnskabsassistent Dir. tlf.: 73642939 E-mail: mtm@lhn.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Dette felt er til validering og bør ikke ændres.