Som i 2024 manede LHN’s formand til besindighed i sin beretning på foreningens generalforsamling. I år var dette dog ikke rettet mod landbruget men derimod de politiske beslutningstagere.
Det var en forundret LHN-formand, som indtog talerstolen på tirsdagens generalforsamling i LHN. – I min beretning sidste år snakkede jeg om en forestående CO2e afgift, og at den nok ikke ville få de store konsekvenser for de landmænd, som var villige til at tilpasse sig. Siden er den meget omtalte ”Grøn trepart” vedtaget, og i stedet for at finde løsninger gennem forskning og forsøg, skal der bruges milliarder af skattekroner på at udtage dyrebar agerjord. Det er ikke en holdbar vej at gå, således Christian Kock.
Svære kår for frivilligheden
-Hvis vi landmænd konstant kun får at vide, hvad vi skal gøre for naturen og klimaet- og at det skal ske på bekostning af udvikling på vores bedrifter – kan det vel ikke undre nogen, at vi ikke frivilligt spiller med. Frivillighed opstår først, når vi føler os motiverede. Landmænd bliver ikke motiverede af udtagning af agerjord, CO2-afgift eller nye og flere regler – tværtimod, understregede Kock.
-Før landmænd frivilligt afgiver jord, skal alle konsekvenser af “Grøn trepart” stå klart – især CO2e-afgiften ellers frygter jeg, at vi har mange negative overraskelser i vente, var meldingen fra formanden.
Lad den sunde fornuft sejre
LHN’s formand påpegede en manglende faglighed bag de politiske beslutninger. -Der begynder at tegne sig et billede af en skjult dagsorden i embedsværket, hvor klimaet bliver brugt til at gennemtvinge en afvikling af en af verdens mest miljøvenlige landbrug. Nogle embedsmænd og professorer fodrer politikere og medier med egne holdninger forklædt som fakta. Men hvordan kunne det egentlig se ud, hvis vi lige lettede foden lidt fra speederen og begyndte at bruge vores sunde fornuft, spurgte Kock. -Den sunde fornuft beror jo netop på faglighed og fakta og kun herigennem kan vi finde de rigtige løsninger, som giver de resultater, der er brug for.
Konkurrenceevne-kompas
-EU Kommissionen med Ursula von der Leyen i spidsen ønsker at gøre det lettere at drive virksomhed i EU; reguleringsbyrde og bureaukrati skal skæres ned, fortsatte Kock. -EU bliver kun stærkt, når medlemslandene arbejder under nogle fælles regler, og ikke som Danmark, går enegang med en plan for grøn omstilling, som ingen andre medlemslande kan se sig selv i. Der er ingen, der køber ind på en dagsorden, der gør det enkelte land fattigere og leger med den fremtidige fødevareforsyning. Så lad os nu ikke spænde ben for os selv, men i stedet styrke Danmarks konkurrenceevne, pointerede formanden og konkluderede – et konkurrencedygtigt landbrug og grøn omstilling bør ikke være og er ikke modsætninger.
LHN -huset
Christian Kock kom i sin beretning også rundt om året for LHN-huset. – 2024 var et endnu et succesrigt år for LHN. Chefgruppe, medarbejdere og bestyrelse har ydet en rigtig god indsats for LHN og det har båret frugt med et flot årsresultat. Vi kigger fortrøstningsfuldt ind i fremtiden og arbejder fortsat for videreudvikling af en selvstændig forening og rådgivning.
Der deltog godt 75 medlemmer og gæster i generalforsamlingen. Blandt gæsterne var en række repræsentanter fra Bauernverband, Slesvig-Holsten, blandt andre præsident Klaus-Peter Lucht og generalsekretær Stephan Gersteuer.
Efter generalforsamlingen blev der budt velkommen til Landbrug & Fødevarer formand Søren Søndergaard, som gav forsamlingen en ”Politisk status fra Axelborg”.
Valg på LHN’s generalforsamling 2025:
Der var genvalg til formand Christian Kock
Tak til alle jer som deltog på årets generalforsamling.