Når tilskudsordningen Miljø- og klimateknologi åbner i efteråret 2025 og i 2027, bliver det med både velkendte og nye indsatsområder og med en samlet økonomisk pulje på 180 mio. kr., hvoraf de 160 mio. kr. allerede er fordelt til indsatsområderne i 2025. De resterende 20 mio. kr. vil indgå i ansøgningsrunden 2027.
I 2025 er det muligt at søge om tilskud i indsatsområderne:
- Reduktion af ammoniakudledning fra gylletanke (40 mio. kr.)
- Reduktion af ammoniakudledning fra kvægstalde (25 mio. kr.)
- Reduktion af pesticidforbrug i planteavl (30 mio. kr.)
- Reduktion af energiforbrug i væksthuse (10 mio. kr.)
- Omlægning af fjerkræsproduktion (5 mio. kr.).
I indsatsområdet ”Omlægning af fjerkræsproduktion” kan du søge tilskud til omlægning fra burægsproduktion til anden og mere dyrevelfærdsvenlig ægproduktion.
I 2027 er det muligt at søge om tilskud under indsatsområderne:
- Reduktion af ammoniakudledning fra svinestalde (10 mio. kr.)
- Reduktion af næringsstofforbrug i væksthuse (5 mio. kr.)
- Reduktion af energiforbrug fra fjerkræsstalde (10 mio. kr.)
- Reduktion af energiforbrug i planteavl (25 mio. kr.).
Hvad er nyt i Miljø- og klimateknologi 2025-27?
Når bekendtgørelsen for Miljø- og klimateknologi næste gang træder i kraft, vil den gælde for både ansøgningsrunden i 2025 og ansøgningsrunden i 2027.
Der vil være en separat teknologiliste for hver ansøgningsrunde. Teknologilisten offentliggøres forud for den pågældende ansøgningsrunde, og det vil her fremgå, hvilke konkrete teknologier du kan søge tilskud til.
Det er første gang, ordningen åbner under CAP, som er EU’s fælles landbrugspolitik. Derfor vil flere forhold være anderledes end under de tidligere ansøgningsrunder. Det vil du kunne orientere dig om i bekendtgørelse og vejledning, som offentliggøres sammen med teknologilisten. De offentliggøres i forbindelse med ekstern høring i løbet af foråret/sommeren, og de endelige versioner offentliggøres inden åbningen af ansøgningsrunden i efteråret 2025.