Udviklingen går stærkt på klimaområdet. SEGES Innovation har netop udgivet en fyldig klimavirkemiddelrapport, som beskriver de mest effektive klimavirkemidler til at få landbruget i mål i forhold til 2030-klimareduktionsmålet.
Nyhed fra Landbrugsinfo
Publiceret 1. juli 2024
Klimavirkemiddelrapporten er direkte sammenlignelig med Klimaministeriets Klimastatus og -fremskrivning i sit grundlag, men afsøger yderligere klimaindsatser. Afsnittet om økologi er lavet i tæt samarbejde med eksperter fra ICOEL.
Formålet med rapporten er at tilvejebringe et grundigt, fagligt og dokumenteret vidensgrundlag for den grønne omstilling af landbrugssektoren. Du kan hente rapporten her fra siden.
Klimavirkemiddelrapporten fra SEGES Innovation viser, at dansk landbrug kan reducere drivhusgasudledningen med 14,1 mio. tons CO2-e i 2030 sammenlignet med den historiske udledning i basisåret 1990. Dette kan opnås med 26 virkemidler, forudsat at de alle færdigudvikles, implementeres og skaleres. Dermed kan landbruget lykkes med at nå i mål i forhold til Landbrugsaftalens reduktionskrav.
Vores klimavirkemiddelrapport bygger på SEGES Innovations store domæneviden efter over 50 år som katalysator for udvikling i landbruget
”Klimavirkemiddelrapport giver et overblik over, hvor stort et potentiale, der er i de enkelte virkemidler og hvor langt de enkelte klimavirkemidler er i forhold til udvikling og implementering af dem. Yderligere er virkemidlerne samtænkt sådan, at hvis én teknologi udelukker en anden, så er dette taget med i beregningen, ligesom synergier imellem teknologier også er indregnet, dér hvor 1+1 er mere end 2. Det kan landmænd anvende i praksis, når de skal prioritere deres klimainvesteringer, ligesom forskere og virksomheder kan anvende den viden til at prioritere udviklings- og innovationsindsatser”, siger Peter Langborg Wejse, Klimachef i SEGES Innovation.
SEGES Innovation har også beregnet, at landmændenes direkte investerings- og implementeringsomkostninger i forbindelse med klimavirkemidlerne er 1.6 mia. kr. om året. Hvis de tilsigtede CO2-reduktioner fra klimavirkemidlerne skal nås, kræver det derudover målrettede investeringer i innovation og videreudvikling af klimavirkemidlerne. Det vil koste ca. 250 mio. kr. årligt at innovere på eksisterende virkemidler, og yderligere 30 mio. kr. årligt at udvikle nye virkemidler.